Den Heliga Birgitta (Foto: PrB)

Nya användningsområden för 3D-scanning

Ett nytt sätt att ta fram exakta kopior av helgonskulpturer prövas nu på Hälsinglands museum i Hudiksvall.

Med hjälp av en 3D-scanner hoppas man kunna råda bot på kyrkostölder.

De senaste åren har hundratals oersättliga konstföremål försvunnit spårlöst från svenska kyrkor, bland annat medeltida träskulpturer.

Ett sätt att rädda kulturarvet från stölder skulle kunna vara att gömma undan originalen och göra kopior. Fast hittills har det varit svårt att göra de här kopiorna tillräckligt bra.

Men nu finns en scanningsteknik som gör det möjligt att ta fram exakta kopior av helgonskulpturerna, och tekniken testas just nu på Hälsinglands museum i Hudiksvall.

Med laserteknik läser 3D-scannern av varje liten detalj, varje grop och skråma på den 500-åriga skulpturen och samtidigt på datorns bildskärm kan man följa hur en modell i färg växer fram av skulpturen.

Bilden är tredimensionell och kan vändas och vridas på hur som helst. En så noggrann återgivning har aldrig tidigare gjorts av medeltida helgonskulpturer i Sverige.

Den här tekniken används annars främst inom industrin, till att scanna stora maskindelar på verkstäder till exempel. Men i länder som Italien och Egypten har man börjat använda scanningen även i kyrkor och på museer.

Ett syfte är att kunna presentera otillgängliga konstskatter på hemsidor, ett annat att med 3D-bilderna som underlag lättare kunna återskapa delar som ramlat bort eller förstörts.

På Hälsinglands museum i Hudiksvall, som har landets tredje största samling av medeltida kyrkokonst, ser man också möjligheten att i framtiden kunna skydda kulturarvet från de omfattande kyrkostölderna genom att ta fram kopior av de stöldbegärliga originalen.

Utifrån de inscannade 3D-bilderna så kan man göra exakta kopior med moderna fräsverktyg, berättar Åke Lindberg, som är projektledare.

- I förlängningen kommer vi kunna mata in det här i en koordinatstyrd fräs, och sen kan vi fräsa ut en exakt kopia. Och kan vi göra en exakt kopia kan vi gömma undan originalen här innan de blir stulna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista