Isberg vid Grönland (Foto: PrB)

Inlandsisen smälter!

Inlandsisen på Grönland kommer snart att smälta bort om temperaturen på jorden fortsätter att stiga.

Och nu har en grupp europeiska klimatforskare räknat ut hur lång tid det skulle ta för inlandsisarna på Grönland.

Människans bidrag av uppvärmande växthusgaser till atmosfären är ett problem - det är de flesta experter överens om. Nu har klimatforskare från en rad olika europeiska universitet räknat ut hur fortsatta utsläpp och ökande temperaturer skulle påverka inlandsisen på just Grönland som är världens näst största inlandsis efter Antarktis.

I botten av undersökningen ligger de scenarier som FN:s klimatpanel IPCC tagit fram över hur temperaturer och nederbörd på olika platser på jorden skulle påverkas om koncentrationen av koldioxid i atmosfären fortsatte att stiga i framtiden.

Beräkningarna visar att om årsmedeltemperaturer på Grönland steg med mer än 2.7 grader skulle isen där börja smälta, vid 3 grader skulle en minskning av isen märkas ganska snart och om IPCC:s värsta scenarium med temperaturökningar på 8 grader slår in skulle inlandsisen på Grönland vara borta inom 1000 år.

En avsmältning som bara den, utan att räkna hur alla andra inlandsisar på jorden skulle påverkas, skulle få världshavens yta att stiga med nästan 7 meter - en förändring som skulle dränka vidsträckta kustregioner och tvinga miljontals människor att flytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".