Nya tag mot magsår

Svenska forskare har nu lyckats hitta anledningen till att immunförsvaret inte lyckas bekämpa den bakterie som bland annat är med och orsakar magsår.

Upptäckten kan underlätta utvecklingen av ett vaccin mot magsår och magsäckscancer.

Tidigare har det varit oklart varför kroppens immunförsvaret inte kan bekämpa bakterien Helicobacter pylori på ett effektivt sätt. En infektion som orsakar magsår och magsäckscancer.

Men nya forskningsrön från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att bakterien aktiverar en särskild typ av vita blodkroppar, T-celler, som bromsar kroppens immunförsvar - och som därför också skyddar bakterien.

Mer än hälften av världens befolkning är kroniskt infekterade av Helicobacter pylori. 10 till 20 procent av dom infekterade personerna utvecklar symtom som sår på slemhinnan och i vissa fall kan infektionen leda till magsäckscancer.

Den ökande kunskapen om balansen mellan bromsande och aktiverade T-celler i immunförsvaret vid Helicobacter pylori-infektion kan underlätta utvecklingen av ett vaccin mot magsår och magsäckscancer, enligt forskarna bakom studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".