Veckomagasin 2004-04-11

Kyrkstölder förhindras med 3-D-kopior. Ägg i långa banor - fast inte påskägg. Nu ska Einsteins teorier äntligen bevisas. Varför tittar mångubben alltid på oss?

Kyrkskatter kopieras i 3-D

På Hälsinglands museum i Hudiksvall så skannar man just nu helgon, relikskrin och altarskåp med 3d-teknik som gör det möjligt att ta fram exakta kopior. Detta har blivit ett önskemål sedan värdefull kyrkkonst har stulits ur kyrkorna.
Åke Lindberg på Gis-institutet vid Högskolan i Gävle intervjuas om tekniken. Ett webb-tips för dem som vill se tredimensionella bilder av konstskatter där man redan har kommit en bit längre än i Sverige, det är sidan www.eternalegypt.org

Ägg- men inga påskägg

Det handlar om ett sätt att använda oss av hönsägg som vi kanske inte så ofta reflekterat över. Miljoner befruktade ägg går åt för att framställa  vacciner. Beprövat, pålitligt men långsamt möter nu den här gamla tekniken nyare och snabbare vägar till vaccin.
 Nigel Darby, forskningschef vid Amersham Biosciences intervjuas.

Nyheter i veckan

-En ny sorts bantningspiller som säljs i hälsokostbutiker kan vara hälsofarliga. Det gäller pillren som innehåller CLA, konjugerad linolsyra.

-Oönskad e-postreklam strömmar in till Konsumentverket nu. Sen en dryg vecka är det förbjudet enligt svensk lag att skicka sån här e-postreklam som inte är beställd.

-Nytt fossil av gammal djurart hittad, kanske det första som tog steget från vatten till land. Krumma framben gör den lite krokodil-liknande.

Veckans webb-tips

http://sverigesradio.se/p2/p2pippi/arkiv.stm

http://www.virtual-bird.com/birdsounds.htm  http://www.liran.info/ljudsida.htm

Jollrar fågelungar?

forskare från Max Planck Institutet i Tyskland
och Duke University i USA,  uppgav i veckan  att de
lyckats identifiera sångfåglars ”språk-gen”. Det visade sig
nämligen vara  den gen - Fox P2 - som för oss människor spelar en avgörande roll för vår språkutveckling
Vi får gå 400 miljoner år tillbaka i tiden för att hitta den gemensamma anfadern till fåglar och människor.

Krökta rummet rätas ut - Einstein bevisas

Satelliten Gravity probe B ska skjutas upp den 17/4 av NASA och förhoppningsvis kunna bekräfta de två sista delarna av Albert Einsteins relativitetsteori. Men det är egentligen ingen som tvivlar på resutltatet, säger fysikprofessorn Ulf Danielsson på Uppsala universitet. Einstein har rätt, allt annat skulle vara en sensation!

Veckans lyssnarfråga

Den handlar om varför månen alltid vänder samma sida mot oss här på jorden. Doktoranden Ola Karlsson vid institutionen för astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet svarar. Det hela beror på att månen, samtidigt som den tar ett varv runt jorden, roterar ett varv kring sin egen axel. Det gör att vi aldrig får se månens baksida från jorden

Ny populärvetenskaplig tidskrift

Allt om Vetenskap har nu kommit med sitt andra nummer, och vi läser den och jämför den med sin, som vi tycker, närmaste konkurrent, Illustrerad Vetenskap.

Vinnande vetande

Svar på förra veckans fråga: det sägs att själen vikt kan mätas till 21 g. Vinnare Joel Johnson Ingarö.

Ny fråga: Vi beskriver en kyrklig konstskatt, där originalet finns på Historiska museet  - usprungligen från kyrkan, som ligger på en ö. Figuren har blonda flätor och guldkrona. Vem är hon, och var fanns den?

Civ ing i design

Civilingenjörer med designinriktning har inte funnits tidigare - designutbildningarna i Sverige har varit mer konstnärligt präglade.
En helt ny designutbildning drogs igång för fem år sen på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Mattias Wikenmalm och Rasmus Hedin är två av de första examinerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".