Jordens magnetiska poler byter plats

Det var 780 000 år sen det hände sist och nu kan det snart vara dags igen för jordens magnetiska poler att byta plats med varandra. Men när det väl börjar då tar det tid för vändningen av magnetfältet att bli färdig - och hur lång tid, ja det beror på var på jorden man befinner sig, enligt ny forskning.

Då och då under vår planets historia har det hänt. Jordens magnetfält minskar i styrka och svänger slutligen helt om så att Norpolen blir Sydpolen och Sydpolen blir Nordpolen. Fast sist det hände fanns det ingen här som hade namngivit polerna. Det var för 780 000 år sen, före homo sapiens, på homo erectus tid närmare bestämt.

Hur lång tid ett sånt här skifte tar när det väl börjat, det beror på avståndet till ekvatorn, har en amerikansk geofysiker nu kommit fram till. Ju närmare ekvatorn, desto snabbare skifte. Han har studerat borrkärnor från sjöbottnar och havsbottnar, där har mineralen efterhand som sedimenten samlats lagrat ett minne av hur jordens magnetfält sett ut.

EN pusselbit kan med detta vara på plats men många mysterier kring jordens magnetfält återstår. Det är flytande järn i jordens inre som genererar det till största delen men riktigt hur det här systemet fungerar har man inte fått rätsida på. Men det finns data som tyder på att vi snart är där igen - att jordens magnetfält är på väg att svänga än en gång. Nåt som inte bara kommer få våra kompasser att bli snurriga utan vi förlorar också för en tid det skydd som magnetfältet ger mot kosmisk strålning. Fast så fasligt fort går det inte. Några tusen år lär det dröja innan magnetfältskiftet är ett faktum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".