Ljusa skyddsställ kan rädda motorcyklister

Motorcyklister som har skyddsställ och hjälm i ljusa färger löper mindre risk att råka ut för svåra olyckor i trafiken. Det visar en Nya Zeeländsk studie som publierats i tidskriften Brittish Medical Journal.

Vanorna hos nästan 1800 motorcyklister studerades och resultaten visade att de som bar ljusa skyddkläder löpte 37 procent lägre risk än mörkklädda förare att råka ut för olyckor där de skadades eller dog. Skillnader som enligt forkarna alltså inte skulle ha något med t ex ålder hos motorcyklisten, körerfarenhet eller alkoholvanor.

Man får anta att de ljusa klädernas inverkan inte handlar om olyckor orsakade av motorcyklisterna själva, utan av att andra trafikanter inte upptäckt motorcykeln. Andra faktorer som minskar risken för olycka enligt undersökningen var att ha på strålkastarn även på dagen, vilket skulle minska risken för olycka med 27 procent jämfört med att inte ha det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista