Sydamerikansk snäcka orsakar ekologisk katastrof i Asien

Växt eller djurarter som av människan flyttas till en miljö där dom tidigare inte funnits kan ställa till med stora problem i naturen. Ett allvarligt exempel på det här finns i Sydostasien - där håller en sydamerikansk snäcka på att orsaka en ekologisk katastrof.

Den åtta centimeter stora snäckan kommer ursprungligen från Sydamerika, men fördes in i Taiwan på 80-talet för att odlas och säljas som deikatess på Asiens livsmedlesmarknader.

Men affärsiden blev en flopp. Snäckan visade sig kunna vara bärare av en farlig parasit som angriper nervsystemet.

Så istället för att avnjutas på restauranger, sprider sig den växtätande snäckan från odlingsplatserna och ut på risfälten, i bevattningskanaler och våtmarker.

Där äter den i princip allt i sin väg och det varma klimatet gör att den trivs och reproducer sig snabbare och bättre än hemma i Sydamerika.

– Skadorna är väldigt stora, som det är nu är det ”panik” i risfältsystemen. Man bekämpar snäckan med allehanda gifter, och när det regnar och blir översvämning rinner gifterna ut i naturen och det kommer nya friska snäckor in i risfälten, säger den svenske sötvattenexperten Nils Carlsson från Lunds Universitet som har studerat problemet.

Sedan dess har snäckan etablerat sig i flera länder från Japan i norr till australien i söder. Å förutom att risodlarna förlorar stora delar av skörden, så drabbas också den fattiga befolkningen hårt eftersom snäckan äter upp växter som annars skulle användas som mat och djurfoder.

Förutom att minska jakt och fisketrycket på snäckans naturliga fiender som sköldpaddor och sötvattenskrabbor så ser Nils Carlsson på Lunds Universitet ingen enkel lösning på det här problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".