Ordning och reda bland digitala bilderna

Fler och fler skaffar sig digitalkameror, men hur går det med ordningen bland semesterbilderna när man inte längre sätter in dem i traditionella fotoalbum? Nu kommer ett röststyrt alternativ, där du kan läsa in bildtexter direkt i datorn.

Det här oragnisatoriska problemet har forskare på dataföretaget Hewlett Packard funderat på, och nu har de spottat fram ett datorprogram som ska hindra att bilderna från din digitalkamera hamnar huller om buller när de efter avslutad smester eller vad det nu är tankas över i datorn.

Väl överladdade i din PC startas programmet som visar bilderna en efter en. Samtidigt som fotografen kan tala in kommetarer kring varje bild i en speciell mikrofon:

- ”...Ja den här bilden är tagen på Kretasemstern - det är tredje dagen och vi står framför delfinfresken i palatset på Knossos. På bilden ser man vår gudie Stefanos och min syster Stina..”

Det kan handla om nyckelord som till exempel beskriver var och när bilden är tagen, eller vad den visar; nyckelord som programmet omedelbart översätter till text, som sedan lagras tillsammans med varje bild.

Just det här direkta steget från ljud till text är det fiffiga, enligt tillverkaren, för när man sen vill titta på de där bilderna från greklandsemstern 2003 eller kanske bara just den där bilden på den tjusige guiden, ja då ska det åtminstoden enligt tidskriften New Scientist, som titta närmare på tekniken, bara vara att skriva in just det där nyckelordet, och vips så dyker de rätta bilderna upp på skärmen.

Fiffigt kanske, men förmodligen ett ganska dyrt alternativ till att sortera bilderna själv i sin dator.

Än så länge finns det här programmet bara som prototyp och går alltså inte att köpa i butik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista