1 av 3
Konstnärs tolkning av hur Concavenator corcovatus kan ha sett ut.
2 av 3
Delar av det mycket välbevarade fossilet. (Klicka på bilden för förstoring.)
3 av 3
Paleontologer undersöker det nya fyndet som de kallar Concavenator corcovatus. (Klicka på bilden för förstoring.)

Nyupptäckt dinosaurie bar puckel och fjädrar

En helt ny dinosaurie har upptäckts. Det nya släktet tillhör troligen samma familj som de största köttätande dinosaurierna som Tyrannosaurus och Gigantosaurus, men skiljer sig helt på två punkter. Eller rättare sagt en puckel och några armknölar.

Concavenator corcovatus, som forskarna döpt den nya rovdinosaurien, är en lite mindre, smidigare variant av Tyrannosaurus, 6 meter lång, med stora muskelfyllda lår, små armar och händer som slutar i vassa, sabelliknande klor. Och så en puckel mitt på ryggen.

Liknande ryggutskott hos andra dinosaurier tror de flesta paleontologer kan ha varit ett slags uppvisningssegel som gjort att dinosaurierna sett större ut utan att de behövt öka för mycket i vikt, men Concavenators relativt lilla puckel är i nuläget en gåta.

Vad som också utmärker den nya dinosaurien, är små knölar som antagligen var fjäderfästen på dinosuariens underarmar.

Fåglar och också fjädrar har sitt ursprung hos dinaousaurierna och de senaste tio åren har fler och fler fjäderbeklädda dinousaurier upptäckts, och nu från ett helt nytt släkte av dinosaurier.

Och det är därför som Anette Högström, första intendent i paleontologi, på Tromsö museum i Norge, tycker att armknölarna är det mest intressanta med studien. Fyndet kan helt omkasta bilden av när fjädrar uppstod hos dinosaurierna.

– De här utskotten är bisarra och har ingen större förklaring än så länge, men den (studien) visar också på uppkomsten av fjädrar som är mycket äldre än förekomsten hos de här fågellika dinosaurierna. Och fjädrar kan ha ett mycket ädre ursprung och ett helt annat användningsområde än det som vi normalt har tänkt oss.

De spanska forskarna som publicerar sin studie i Nature, hittade det nästintill kompletta och mycket välbevarade skelettet av Concavenator i östra Spanien. Concavenator levde för omkring 130 miljoner år sedan under den tidigare Krita perioden.

Referens:
Ortega F, et al. A bizarre, humped Carcharodontosauria (Theropoda)from the Lower Cretaceous of Spain. Nature, Vol 467, 9 September 2010, DOI:10.1038/nature09181

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista