NASA testar scramjet(Foto:Prb)

Scramjet ska ersätta jetmotorn

Scramjet är en vidareutveckling ev den klassiska jetmotorn, en ny teknik som bland annat skulle kunna driva morgondagens rymdfarkoster.

De första lyckade flygningarna med den här nya tekniken genomfördes av amerikanska Nasa häromveckan, men även här i sverige bedrivs det forskning inom det här området.

Det är inte bara NASA som intresserat sig för scramjet - en slag vidareutveckling av den konventionella turbojetmotorn.

En supersonisk monstermotor för farter uppåt 15 gånger ljudhastigheten - teknik som skulle kunna möjliggöra så vitt skilda saker som billigare rymdresor, supersnabba missiler, och passagerarflygplan som tar semesterfirare från Stokholm till Tokyo på bara någon timme.

Men scramjet är ingen nyfödd idé, ända sen 60-talet har konceptet legat på ritbord världen över - bland annat på tekniska högskolan i Stockholm där man på 70-talet gjorde ganska avancerade försök med scramjet i vindtunnlar - men det är inget man håller på med idag konstaterar Erik Prisell som är flygutvecklingsexpert på försvarets materilelverk.

– Det kostar för mycket och vi har inte längre kompetensen kvar i Sverige eftersom vi avrustat stora delar av flygtekniken.

Nej, idag ligger scramjet labben i malpåse och de svenska ansträngningarna går istället ut på att i samarbete med svensk flygindustri, bedriva teoretiska studier, där potentiella fördelar och risker med tekniken utvärderas.

Erik Prisell tror att Scram jet är något Sverige och Europa bör satsa på i framtiden. Kanske inte främst då för att bygga avancerade vapensystem eller supersnabba passagerarflygplan, utan framför allt för att hänga med i konkurensen om att utveckla morgondagens rymdfarkoster - scram jet kan vara lösningen menar Erik Prisell, flygutvecklingsexpert på försvarets materielverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista