Unga schimpanser(Bild:PrB)

Schimpansflickor snabbare än schimpanspojkar

De unga tjejschimpanserna var betydligt snabbare än sina killsyskon på att lära sig använda redskap för att fiska mumsiga termiter ur boet. Det är fyra års ingående studier av hur den här sortens beteenden lärs ut av den äldre generationen som ligger bakom dom här resultaten.

Honorna var inte bara snabbare än sina hansyskon på att lära sig grundtekniken - det vill säga att med en pinne peta ner i boet, och sen, när den blivit tillräckligt fylld av kravlande, krälande naturgodis dra tillbaka pinnen för att skörda och slicka i sig termiterna - de unga schimpanshonorna blev också skickligare i att utöva den här konsten - de verkade helt enkelt vara betydligt mer intresserade av att studera hur mödrarna beter sig. Medan de unga hanarna ägnade sig åt lek i betydligt högre utsträckning.

Forskarna kunde inte se att mödrarna utsattte något av könen för nån särbehandling - de verkar ha varit lika toleranta respektive uppmuntrande gentemot båda könen.

Trots detta tog det alltså i genomsnitt lite drygt två år längre för dom unga schimpnashannararna att lära sig termitpinnekonsten än det gjorde för honorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".