Rekordgamla smycken funna i Sydafrika

Arkeologer har funnit 75 000-åriga rester av bearbetade snäckskal i en sydafrikansk grotta. Fynden, som tolkas som tidiga smycken tillverkade av stenåldersmänniskor - kan enligt svensk experter delvis förändra synen på människans intellektuella utveckling.

Med en skarp sten har någon borrat hål i snäckskal, sedan trätt upp dom på en tråd och kanske använt som halsband.
Det är forskarnas tolkning av fynden i grottan Blombos i södra Sydafrika. Här har forskarna, nu 75 000 år senare, hittat snäckskalen liggande i små grupper, grupper som man alltså tror utgör resterna av flera smycken.
Tecken på tidig skarpsinne
– Här finns alltså tecken som tyder på att det symboliska tänkandet, och det som man förknippar med ett modernt beteende hos människan utvecklades i Afrika för 75.000 år sen, säger Paul Sinclair professor i afrikansk arkeologi vid Uppsala universitet.
Alltså, 30 000 år tidigare än den gängse uppfattningen om när det här skedde - och på en helt annan kontinent.
Fortfarande, säger han, finns det många arkeologer som hävdar att det moderna mänskliga beteendet exploderade först när människan kom till Europa.
Tvivel kring dateringen
Arkeologerna som ligger bakom fynden i Sydafrika har jobbat  professionellt, menar Paul Sinclair, som tilläger att man ändå inte kan känna sig helt säker på att ”snäckpärlorna” verkligen är så gamla som 75.000 år.
– Det finns alltid en risk för misstag vid arkeologiska dateringar, säger han. Men, på sikt tror ändå Paul Sinclair att fynden från Blombosgrottan kan få stor betydelse. Att de kan komma att få stor betydelse för vår syn på när och var människans olika sinnen och förmågor utvecklades.
Källa: Science