Nytt grepp mot potensproblem

Forskare från Lunds universitet har varit med och upptäckt ett helt nytt sätta att avhjälpa erektionsproblem på. Förhoppningen är att få fram en nytt potensläkemedel som inte ger de farliga biverkningar som många av dagens potenspreparat gör.

Istället för att, som dagens potensmediciner direkt stimulera blodkärlen i det manliga könsorganet, så har forskarlaget från Lunds universitet hittat ett sätt att ta omvägen via hjärnan.
Här har man upptäckt en speciell molekyl, en receptor, som när den stimuleras med vissa substanser visat sig göra under för potensen. Åtminstone hos råttor, som är de enda organismer metoden testats på.
Fördelen med ett preparat som tar omvägen via hjärnan skulle, enligt Lundaforskarna, vara att man slipper de bieffekter - yrsel, illamående och blodtrycksfärändringar - risker för folk med hjärtproblem till exempel - som många av dagens potensmedel kan ge.
Testerna är än så länge inne i en tidig fas, och om det här kan leda till en färdig medicin för mänskliga potensproblem återstår att se.