Immunoterapi. Om att stärka kroppens självförsvar.

Människans immunförsvar är något av det sinnrikaste man kan föreställa sig; ständigt på vakt och alltid redo att slå tillbaka allehanda angrepp som kroppen utsätts för ser det till att vi i många fall aldrig ens märker att vi blivit attackerade.

På senare tid har forskningen om immunoterapi gjort stora framsteg som bland annat lett till att man kan uppgradera immunsystemet så att det ger sig på till exempel tumörer. Det kan handla om att vaccinationer, om skräddarsydda bakterieextrakter, om virus i hälsans tjänst och om målsökande antikroppar.

Det här är ett komplement till de traditionella cancerbehandlingarna, strålning och cellgifter, som skulle kunna sättas in i ett tidigt skede utan att för den skull riskera de omvittnat hemska biverkningar som dagens terapier ger.

I Vetandets värld träffar vi Håkan Mellstedt, professor i onkologisk bioterapi, som berättar om immunoterapins möjligheter och begränsningar.

Vi hör även Max Petersson, forskningschef vid Accuro Immunology, som bland annat arbetar med så kallad immunflykt – alltså när tumörer och metastaser beter sig ungefär som det lömskt föränderliga HIV-viruset och på så vis lurar immunsystemet.

Redaktör för programmet är Peter Lundström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".