Läget låst kring ITER

Läget verkar nu mer låst än någonsin i striden om den framtida fusionsforskningsreaktorn, ITER. Det har utvecklats till en storpolitisk följetong där frågan gäller var någonstans ITER ska byggas. 

USA och Japan vill att reaktorn ska byggas i Japan, och EU vill att den ska byggas i Frankrike. Problemen i förhandlingarna är inte oväntade, men frustrerande, tycker Jan Källne, som är  fusionsforskare i Uppsala och en av dem som hoppas att i framtiden få forska vid anläggningen.

- Fusionsforskning har alltid varit storpolitik, och nu ser vi tvivelsutan att det har kommit storpolitik med i spelet igen, säger Jan Källne.

Femtio miljarder kronor kommer ITER att gå på, och forskarna stampar av otålighet för att komma igång med projektet. Men på grund av strandade förhandlingar på storpolitisk nivå verkar starten av byggandet att dröja.

I mitten av mars föll förhandlingarna ännu en gång, men nu har EU ödmjukast bett Japan om att återigen inleda förhandlingarna i Bryssel under våren. Fast ännu har inget svar kommit från Japan.

I fusionsreaktorn ska den nya generationens kärnkraftteknik bli möjlig - man ska kunna härma solens sätt att producera energi. Och det här hoppas man ska kunna bli lösningen på mänsklighetens ökande energibehov.

Men Jan Källne tror ändå inte att projektet kommer att rinna ut i sanden.

- Risken finns ju alltid, men nu har fusionsforskningen kommit på första plats som en framtida möjlighet att lösa energiproblemen, så det kommer även om det tar lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista