Vem är din istida släkting?

Vet du hur din närmsta släkting från istiden såg ut? Nu finns det ett företag i Storbrittanien som kan ge dig svaret på frågan, säger genetikprofessor Bryan Sykes som är chef för företaget.

1989 var Bryan Sykes den förste forskare att få fram användbart DNA ur antika skelett och för ett par år sedan blev han världsberömd med boken Evas sju döttrar, där han hävdade att alla nu levande européer är släkt med en av sju kvinnor som levde under perioden kring den senaste istiden.

I det DNA som finns i våra cellers mitokondrier och som bara ärvs från mor till dotter, hade han nämligen hittat sju olika, klart urskiljbara grupper eller kluster. Mutationerna inom dom här grupperna kunde tidsbestämmas och spåras tillbaka till sju specifika individer som alltså levde för mellan 10 000 till 45 000 år sedan. För att ge dom här kvinnorna, Evas sju döttrar, lite mer kött på benen, gav han dom namn, och fram trädde Ursula, Velda och Tara till exempel.

Bokens popularitet ledde till en flod av människor som ville att Bryan Sykes skulle berätta vilken av de här sju kvinnor man var släkt med. Han bestämde sig för att ta ut en avgift för besväret, för att bli av med övertidsarbetet som alla analyser innebar, men frågorna upphörde inte och idag har företaget Oxford Ancestors tusentals kunder som betalar strax över 2000 kronor för att få en bild av sitt genetiska fingeravtryck.

Bryan Sykes förhoppning är nu att sänka priset på DNA-analysen, så att än fler människor kan få svar på vilken deras närmaste istida släkting egentligen var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista