Dactylorhiza majalis var en av de europeiska orkidéer som forskarna studerade. Foto: Hans Hillewaert

Orkidéer anpassar sig snabbt

Kanske är farhågorna att klimatförändringarna ska ta död på många växter överdrivna. En brittisk studie på europeiska orkidéer visar nämligen att de kan anpassa sig snabbare till nya förhållanden än man väntat sig, och att förmågan att klara nya villkor kan gå i arv.

Blommornas anpassning skedde inte genom mutationer i arvsmassan, utan på det så kallade epigenetiska planet. Epigenetiken är en allt mer uppmärksammad koppling mellan arv och miljö som innebär att en individ ärver samma gener men att vissa av generna är mer eller mindre aktiverade. Epigenetiska flrändringar är inget nytt i sig, men däremot att de kunde vara så pass ärftliga.

– Just de här orkidéerna har genom tiden fått en epigenetisk variation som på något sätt kan svara på klimatförändringar. Skulle klimatet ändra sig så skulle blommorna eventuellt kunna anpassa sig på bara ett par generationer. Det skulle ta längre tid genom mutationer, säger Jesper Kårehed vid Uppsala Universitets Botaniska Trädgård.

Referens:
Paun, O et al. Stable epigenetic effects impact adaptation in allopolyploid orchids. Mol Biol Evol (2010) doi: 10.1093/molbev/msq150 First published online: June 15, 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".