Därför donerar man en njure

Omkring 120 personer i Sverige donerar varje år en njure till en sjuk anhörig eller vän.

Anledningarna till att man väljer att göra ett så stort ingrepp är främst för att man vill hjälpa, men också att man känner en moralisk plikt eller press från omgivningen.

Andra resonerar helt logiskt och vet att en frisk människa bara behöver en njure.

Idag lägger sjuksköterskan Anette Lennerling fram en avhandling på Sahlgrenska Akademin i Göteborg, som handlar om varför en del väljer att donera en njure.

Annette Lennerling har djupintervjuat tolv blivande donatorer, och sammanställt drygt 150 enkätsvar. Hon har hittat sju olika skäl till varför man kan tänka sig att donera en njure. Det främsta skälet är att man vill hjälpa, men också att man känner en moralisk plikt, eller en press från omgivningen. En del resonerar rent logiskt och vet att en frisk människa bara behöver en njure.

Över 500 njursjuka i Sverige som väntar på en transplantation av en njure från en avliden donator, så det är många som inte har en levande donator som kan vill och vågar ställa upp. Men dom som väl donerar bestämmer sig ofta på känslomässiga grunder och upplever det inte som ett svårt beslut.

Inger Hallén donerade sin ena njure till sin lillasyster för drygt tjugo år sedan.

- Det här är ett av mitt livs allra största upplevelser. Det är en händelse som går att jämföra med att få barn. En längtan och önskan som va så stark att göra allt jag kunde för att hon skulle bli så bra som möjligt, säger Inger Hallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".