Jakt på resistenta sjukdomsbakterier

Ett svenskt företag jagar resistenta sjukdomsbakterier, och hoppas kunna få fram mediciner som bygger på helt nya principer.

I kampen mot resistenta sjukdomsbakterier hoppas nu ett litet svenskt bioteknikföretag i Umeå att plocka fram mediciner som bygger på en helt ny princip. I stället för att döda bakterierna så vill man stoppa deras förmåga att sprida sjukdomar, deras virulens, som forskarna uttrycker det.

Doktoranden Anna Kaupi knuten till Innate, som företaget som försöker framställa medicinen heter.

- Det blir fler och fler bakterier som blir multiresistenta mot i stort sett all antibiotika som finns tillgänglig. Och vår tanke är att om man slår mot virulensen ska man kunna hitta nya antibakteriella medel som bara avväpnar bakterien utan att döda den, säger hon.

Företaget Innate håller på och flyttar in i laboratorielokaler i den så kallade företagsinkubatorn vid Umeå universitet där dom får tillgång till laboratorieutrustning och maskiner som ska göra det möjligt att testa om idén håller.

Ett av dom riktigt svåra problemen i sättet att bekämpa svåra infektionssjukdomar är just antibiotikaresistens. Den utbredda användningen av effektiva antibiotikapreparat ger upphov till alltmer svårbekämpade bakteriestammar som tål det mesta.

Ett sätt att komma runt det här skulle kunna vara att istället hindra bakterierna från att sprida sjukdomar.

I Umeå har forskarna upptäckt en mekanism som är gemensam för en stor grupp av dom värsta sjukdomsalstrarna när det gäller den sjukdomsalstrande förmågan. En mekanism som till utseendet och till funktion är överraskande lik en spruta. Man har dessutom hittat ett antal kemiska molekyler som verkar slå ut den här sprutmekanismen, berättar professor Hans Wolf-Watz vid Umeå Universitet, och en av dem som ligger bakom företaget Innate.

- Vad vi har gjort och lyckats med det är att vi har hittat sådana här små organsiak molekyler som blockerar sprutan. Vi har visat att det påverkar sprutans mekanism. Och vi har i cellulära molekylsystem visat att om vi blockerar sprutan så blockerar vi också den sjukdomsalstrande förmågan i en cellkultur, det vill säga de modellsystem vi jobbar med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista