Hemsjukvård ersätter sjukhussängar

Antalet vårdplatser minskar i snabb takt. Ofta talas det om platsbrist på sjukhusen som följd, men enligt Sveriges Kommuner och Landsting är det här ett  tecken på att vården moderniseras. En viktig del av moderniseringsarbetet är att allt fler patienter vårdas i sina egna hem.

I Sverige har antalet vårdplatser halverats sedan 1992. Ingenstans i Europa har sjukhussängarna försvunnit i lika snabb takt som här. Det här är en helt medveten och önskvärd utveckling enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

En delförklaring är tekniska framsteg och effektivare mediciner, men en stor del beror också på att man i allt större utsträckning skickar hem patienter för behandling hemma. Avancerad hemsjukvård kommer att bli mycket vanligare de närmsta åren tror Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL.

– Den andra förklaringen är att man också byggt ut hemsjukvård, men där ligger den största förändringen framöver, jag tror att den kommer att byggas ut i accelererad takt de närmaste 5 till 10 åren, säger Göran Stiernstedt.

Vad tjänar man då inom vården på att skicka hem patienter?

– Sjukhusen är en farlig miljö, det är över 10 procent som får vårdskador. Det gäller till exempel spridning av resistenta bakterier. Hur vi än förbättrar det så kommer det alltid vara en större risk på sjukhus.

– Sedan ska man ärligt säga att det är klart att det kan vara ett billigare sätt att ta hand om patienter. Vi har ju bara vissa resurser till förfogande totalt sett, och där gäller det att prioritera. Kan vi göra saker lika säkert hemma, billigare, så kan det vara ett bra sätt att prioritera, säger Göran Stiernstedt på SKL.

Stina Näslund
vet@sr.se

Hör mer om studien i programmet Kropp & Själ, idag kl 10.03, i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".