Bruna trädsnokar har spridit sig okontrollerat på ön Guam. Foto: Wikipedia.

Värktabletter ska minska ormars grepp om Guam

På ön Guam i stilla havet har bruna trädsnokar spridit sig okontrollerat sedan andra världskriget. Nu prövas ett nytt vapen i kampen mot ormarna: döda möss med tabletter av paracetamol inuti. Det smärtstillande ämnet har nämligen visat sig vara dödligt för ormarna.

Den bruna trädsnoken fördes till Guam av misstag efter andra världskriget. Idag finns upp till 5 000 bruna trädsnokar per kvadratkilometer på ön. Ormarna har slagit ut inhemska arter i skogarna och även ställt till stora problem för människor, inte minst genom att de klättrar upp i elstolpar och orsakar kortslutning.

Men nu försöker man komma åt ormarna med en udda metod. Amerikanska forskare har från helikopter släppt ner döda möss, med tabletter av smärttabletten paracetamol inuti.

Paracetamol är dödligt för ormarna, och om projektet fungerar ska förgiftade möss släppas ner över större delar av Guam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".