Spiral ska behandla livmodercancer

Sprial, som idag används som preventivmedel, kan användas för att behandla livmodercancer i framtiden, det visar italienska forskare i en ny studie.

Spiralen släpper ifrån sig hormoner i livmodern som hämmar cellernas tillväxt, och kombineras med en injektion en gång i månaden med en annan sorts hormon som stoppar produktionen av östrogen - eftersom östrogen triggar utvecklingen av livmodercancer.

I studien deltog kvinnor med ett tidigt stadium av livmodercancer. Ett år efter spiralbehandlingen togs spiralen ut om cancertumören inte hade växt. Efter behandlingen kunde flera av kvinnorna få barn. Men läkarna rekomenderade kvinnorna att operera bort livmodern när du uppnått antal önskade barn, för att minimera risken att cancern kommer tillbaks.

Llivmodercancer är den sjätte vanligaste formen av cancer hos kvinnor i världen och vanligtvis behandlas sjukdomen genom hysterektomi - det vill säga att livmodern tas bort. Men forskarna menar att sprialbehandlingen skulle kunna vara ett alternativ för unga kvinnor som vill behålla förmågan att kunna få barn.

Referens:
Minig, L. Et al. Progestin intrauterine device and GnRH analogue for uterus-sparing treatment of endometrial precancers and well-differentiated early endometrial carcinoma in 5 young women. Annals of Oncology. doi:10.1093/annonc/mdq463

Vetenskapsradion
karin.gyllenklev@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista