1 av 2
Pingvinen Inkayacu paracasensis, Vattnets härskare, Illustration: Katie Browne U.T Austin.
2 av 2
Skallbenen från den nyupptäckta jättepingvinen. Foto: Science/AAAS (Klicka på bilden för förstoring.)

Nya fossil avslöjar rödbrun jättepingvin

För första gången någonsin har arkeologer hittat fjäderfossil från en förhistorisk jättepingvin. Men det var inte bara storleken, utan också fjädrarnas färg och cellstruktur som skiljde sig från dagens pingviner. Upptäckter som öppnar upp för en helt ny kunskap om pingvinernas evolution.

Vattnets härskare kallar de amerikanska forskarna sitt nya fynd. Men fågelns vetenskapliga namn blev Inkayacu paracasensis. En pingvin som levde för omkring 36 miljoner år sedan. Forskarna kallar den för en jättepingvin med en längd på cirka 150 centimeter. Det kan jämföras med dagens största pingvin, kejsarpingvinen som blir 115 centimeter.  

Vattnets härskare hade en spetsig näbb och flög fram genom vattnet, precis som dagens pingviner. Men urtidspingvinen hade en ljusare fjäderdräkt som var rödaktigt brun till skillnad från dagens mer svartfjädrade pingviner.

Det mest intressanta med fossillen, som hittades i Peru, är att man för första gången har hittat fossila avtryck från pingvinfjädrar. Det säger Per Ericson, forskningschef på Naturhistoriska riksmuseet.

– Fjäderstrukturen, fjädrarnas utseende har kommit väldigt tidigt i pingvinernas utvecklingslinje, däremot har cellens uppbyggnad, som är väldigt speciell hos moderna pingviner, den har kommit betydligt senare.

Forskarna skriver i tidskriften Sience att de använde sig av ett så kallat svepelektronmikroskop som mycket noggrant visade fjäderstrukturen. På så vis kunde de se att melanosomerna, cellernas behållare av det svarta pigmantet melanin som ger fjädrarna dess färg, var mycket mindre hos den förhistoriska jättepingvinen.

Det är just de stora melanosomerna, alltså pigmentbehållarna hos dagens pingviner, som man tror ger den styrka och det skydd mot slitage som behövs i fjädrarna när pingvinen flyger fram genom isvattnet. 

– Det är en evolutionär utveckling som man tror har lett fram till den här specialiseringen hos dagens pingviner, men det är klart att utvecklingen har ju börjat någonstans och pingvinerna var en gång normala fåglar och normala fåglar har inte den strukturen, säger Per Ericson.

Referens:
Clarke J. A. et. al. Fossil Evidence for Evolution of the Shape and Color of Penguin Feathers. Science, September 2010. DOI: 10.1126/science.1193604.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".