Blir allt fler

Fler försöksdjur i framtiden, trots senaste årens kraftiga nedgång

Nya tekniska landvinningar har gjort att läkemedelsindustrin kunnat minska sin användning av försöksdjur dramatiskt under de senaste 10 åren.

Ändå pekar det mesta på att det blir fler försöksdjur i framtiden - även det på grund av ny biologisk teknik.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har sen 1997 minskat sin försöksdjuranvändning med 30 % - vilket innebär att 100 000 möss och råttor sluppit sätta livet till för forskningen.

Det är tekniska framsteg som gjort det här möjligt.

Robotar, och provrör med celler, har t ex ersatt djurförsöken när man ska testa stora mängder olika kemiska ämnen - eventuella läkemedelskandidater, som man tror kan påverka, eller kanske hejda en viss sjukdomsmekanism.

Även avancerade matematiska datormodeller har hjälpt till i det här viktiga första steget i läkemedelsframställningen - som tidigare krävt ett stort antal djur i försök som inte sällan varit plågsamma.

Men de vetenskapliga landvinningarna - som fram tills i dag inneburit färre djurförsök kommer förmodligen att innebära en ökad användning av djur i framtiden.

Den nya gentekniken har till exempel blivit ett oerhört viktigt verktyg för forskare som söker svar om sjukdomar. Genom att stänga av eller sätta in nya gener i möss kan man undersöka vilka gener som är inblandade i olika sjukdomar och sen försöka bygga läkemedel efter den kunskapen.

Denna teknik, de s k transgena mössen medför stora forskningsframsteg, och detta innebär enligt Christer Martin, försöksdjursansvarig på Astra Zeneca att försöksdjuren sannolikt blir allt fler i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".