Albert Einsteins sista år skildras i nyfunnen dagbok

Einsteins sista år skildras i nyfunnen dagbok

Han roade sig med att berätta dåliga vitsar för sin papegoja och undvek besökare genom att låtsas vara sjuk. En nyligen funnen dagbok kastar nytt ljus över Albert Einstein och hans sista år i livet.

När Princeton-universitet i USA ville undersöka historiska kärlekspar som hade anknytning till universitet, så fann man dagbok på 62 sidor, skriven på tyska å dagboken var författad av tjeckiskan Johanna Fantova Fantova hade ett kärleksförhållade med Albert Einstein från början av 40-talet fram tills dess han dog i april 1955. Å hon skriver i inledningen till dagboken att hon vill kasta nytt ljus över Albert Einstein inte över vetenskapsmannen Einstein utan över humanisten Einstein.

Han var inte alls en introvert tänkare som bara hade fysik och matematik i huvet Einstein var nämligen mycket intresserad av samhällsfrågor och politik och beskrev sig själv som en revolutionär en eldsprutande Vesivius

Fantova berättar också historien om papegojan Bibo som Einstein fick i 75-årspresent av universitetet.Vid ett tillfälle trodde han att gojan var deprimerad och han försökte liva upp den med att berätta dåliga skämt, Einstein verkar ha varit en hejare på dålig skämt och hopplösa ordlekar. Bibo blev iallfall frisk, och tackade med att smitta sin ägare med en infektion Alla galningar på jordklotet skriver till mig, klagade Einstein också, men han svarade alltid artigt på beundraposten Däremot var det sämre med viljan att underhålla besökare, och då låtsades han ofta vara sjuk för att slippa träffa dom.

Ett att vetenskapens svåraste jobb hade däremot hans käresta Johanna Fantova, det var nämligen hon som fick i uppdrag att försöka få ordning på Einsteins frisyr.

Johan Thorstenson, vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".