Stamceller kan ersätta djurförsök

Den nya Djurskyddsmyndigheten satsar nu på forskning som ska ta fram alternativ till djurförsök. Särskilt stort hopp sätter man till stamceller som kan ersätta vissa plågsamma djurförsök.

Antalet försöksdjur i Sverige ska minska. Det är ett uppdrag som regeringen gett den nya Djurskyddsmyndigheten i Skara.
– Det är ett tecken på att man tar försöksdjursfrågorna på allvar, säger Lennart Lindberg, chef för myndighetens försöksdjursenhet. Han ser det här som en viktig markering.

15 miljoner kronor - 75 % av forskningsbudgeten - det är vad djurskyddsmyndigheten årligen ska satsa för att minska antalet djurförsök. Inte en jätteimponernade summa - med tanke på vad forskning i allmänhet kostar. Men det är ändå betydligt mer än vad man har satsat tidigare på forskning för att få fram alternativ till djurförsök.
I Sverige pågår ett 20-tal såna här forskningsprojekt. De flesta vidareutvecklar celltester och datormodeller som skulle kunna ersätta djurförsöken i vissa delmoment inom sjukdomsforskningen och i framställningen av läkemedel. Det här är metoder som används redan i dag, framförallt inom läkemedelsindustrin som kraftigt minskat antalet djurförsök. Förhoppningen är nu att ännu fler djur kan skonas om de alternativa metoderna förfinas ytterligare.

Men när Djurskyddsmyndigheten i höst ska dela ut dom första forskningsanslagen - är det ett nytt forskningsfält som intresserar lite extra: De outvecklade så kallade stamcellerna - som tas från mänskliga embryon som blivit över vid provrörsbefruktningar. De cellerna skulle i framtiden kunna ersätta många plågsamma djurförsök - tex. när man testar hur mycket av en viss kemikalie som behövs för att framkalla svåra skador.

Mer om stamceller som alternativ till djurförsök  hör ni i Vetenskapsradion imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".