Teleskop i Sydafrika snart klart

I den glesbefolkade stenöknen i norra Kap-provinsen pågår bygget av SALT för fullt. Det betyder Southern African Large Telescope. En jättekonstruktion som när den är färdig kommer att vara ett av de största teleskopen i världen.

Med en spegel på tio meter i diameter och en perfekt placering: Högt, kallt och långt från närmaste stad eller andra ljuskällor som kan störa utblicken i universum är det meningen att SALT ska kunna konkurrera med de största teleskopen i Chile och på Hawaii till exempel.

Fortsatta studier av universums utveckling är ett av målen. Placeringen just i Sydafrika, en longitud där inga riktigt stora teleskop funnits tidigare, gör nu att astronomerna inte riskerar att missa tidsbegränsade rymdhändelser. Som en förbiflygande komet som bara kan beskådas en enda natt och bara på en viss plats på jorden.

Planeringen och bygget av SALT har pågått i över tio år och det mesta är klart, men ännu återstår en del. Tex. är bara 18 av de 91 pusselbitar som utgör den stora spegeln på plats. Men redan i slutet av året beräknas allt vara färdigt. Då är förhoppningem att SALT under långt tid framöver ska sätta Sydafrika på den astronomiska världskartan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista