Sten Rubertsson, överläkare på Akademiska sjukhuset utöver hjärt- lungräddning på docka. Foto: Niklas Zachrisson/SR

Bara kompressioner kan ge bättre hjärt- lungräddning

Idag släpps de nya internationella riktlinjerna för hjärt- lungräddning, och fokus rör sig återigen mot bröstkompressioner och bort från inblåsningar. Samtidigt tyder ny forskning på att det rent av kan vara farligt att inleda mun mot mun metoden när vuxna människor drabbas av plötsligt hjärtstopp ute i samhället.

En person ligger avsvimmad på gatan utan puls. I det här läget så kan det faktiskt vara en livsavgörande fördel att direkt börja ge den medvetslöse bröstkompressioner och helt utelämna mun mot mun metoden.

Genom att studera över 5000 vuxna människor som fått plötsligt hjärtstopp utanför sjukhuset, så såg forskarna att nästan dubbelt så många överlevde när mun mot mun metoden utelämnades. Inför studien så utbildades allmänheten i att göra just hjärt- och lungräddning utan konstgjord andning.

En svensk studie som kom förra året visade att det räckte, eller gick lika bra, med bara hjärtmassage, men nu tyder det alltså på att det det rent av kan vara en nackdel att påbörja mun mot mun metoden vid akut hjärtstopp.

Detta har rekomenderats ända sedan 2008 av American Heart Association (AHA), svenska HLR-rådets motsvarighet i USA. Nu går AHA, tillsammans med de internationella riktlinjerna från International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR) också ut med att direkt börja med kompressioner utan att först kolla andning och fria luftvägar.

För det syre som är kvar i blodet vid plötsligt hjärtstopp kan räcka en stund och det är då bättre att börja pumpa runt blodet i kroppen före något annat.

Sten Rubertsson, överläkare och professor i anestesiologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har varit med och tagit fram de internationella riktlinjerna för hjärt- lungräddning.

– När man då gör ett avbrott för att göra de här inblåsningarna så avtar blodflödet mycket snabbt och sedan så tar det också då ca 15 - 20 sekunder innan man återfår det blodflöde man hade innan man slutade komprimera.

En annan orsak till att bara rekommendera kompressioner är att människor på gatan tvekar att inleda hjärt- lungräddning inför tanken på att behöva göra mun mot mun metoden.

Fast det är försent för att den amerikanska studien ska kunna räknas med i arbetet med de nya riktlinjerna som hade en deadline för all ny forskning för ett år sedan. Sten Rubertsson tror inte att de svenska riktlinjerna helt kommer utesluta inblåsningar i framtiden, för vid syrebrist, som vid drunkningsolyckor och då barn drabbas av hjärtstillestånd är det fortfarande viktigt med konstgjord andning.

– Och att då bara koncentrera sig på att göra bröstkompressioner kan vara problematiskt, säger Sten Rubertsson

Först i oktober nästa år får vi veta hur de svenska riktlinjerna för hjärt- lungräddning kommer se ut. I Sverige drabbas 10 000 människor verje år av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, hos 4000 påbörjas hjärtlungräddning och av dessa överlever 400 av de drabbade. Det är en förbättring med 100 människoliv från föregående år enligt en ny rapport från Hjärt-lungfonden.

Antalet ingripanden ute i samhället har ökat stadigt sedan 90-talet och de senaste året har också antalet. En viktig orsak till ökningen är att allt fler privatpersoner är villiga att gripa in i väntan på ambulans, menar Johan Herlitz professor i kardiologi vid Sahlgrenska universitets sjukhuset i Göteborg. Men det kommer kräva en mycket stor förändring för att helt ändra de nuvarande riktlinjerna, enligt Johan Herlitz.

Referens:
B.J. Bobrow et.al. Chest Compression-Only CPR by Lay Rescuers and Survival From Out-of-Hospital Cardiac Arrest. JAMA, October 6, 2010-Vol 304, No. 13. DOI: JAMA. 2010;304(13):1447-1454

HLR vid plötsligt hjärtstopp

Vid ett plötsligt hjärtstopp, som oftast beror på en akut hjärtinfarkt, övergår hjärtats normala rytm i ett så kallat kammarflimmer och pumpförmågan upphör helt och hållet. Om den drabbade ska överleva måste hjärtrytmen återställas inom några minuter. För varje minut som går ökar dödligheten med 10 procent, vilket betyder att i princip ingen överlever ett hjärtstopp på tio minuter eller mer.

I Sverige ingriper ca 60 procent av allmänheten vid plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och upp emot 95 procent av befolkningen har någon gång genomgått utbildning enligt de internationella och svenska riktlinjerna för HLR. 

Källa: Hjärt- lungfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".