Orangutangen - snart utrotad om regnskogsskövlingen fortsätter. Kanske därför han är så trött? (Foto: PrB)

Utrotningshotad och kan vara borta inom 40 år

Orangutangen är starkt utrotningshotad, och kan i värsta fall vara borta inom 40 år. Boven i dramat är skövlingen av regnskogen.

Nu har man dessutom slagit fast att orangutangen består av två arter - till skillnad mot vad man tidigare trott. Och det innebär att man måste tänka om i arbetet med att bevara djuret.

Orangutangen finns bara på Sumatra och Borneo i Sydostasien, och experterna befarar att det kan bli den första människoapan som utrotas helt. Och när man nu konstaterat att orangutangen egentligen är två skilda arter, blir läget än mer akut, speciellt för Sumatraorangutangen, det berättar Linda Engström, som studerat orangutanger i Indonesien.

- Sumatraorangutangen är ju den som är absolut mest hotad, det finns bara sju tusen individer kvar ungefär. Dom flesta av de här lever i en nationalpark i norra Sumatra, och den är redan till viss del uppodlad av palmoljeplantage. Nu planerar man dessutom att bygga ett stort vägsystem rakt igenom den här nationalparken. Om det här vägsystemet verkligen kommer att byggas är det många som tror att Sumatraorangutangen inte kommer att överleva, säger Linda Engström.

Att det handlar om två skilda arter av orangutang slogs fast slutgiltigt vid ett expertmöte i Jakarta tidigare i år, och det är alltså genetiska skillnader mellan djuren man har hittat. Sumatraorangutangen är mer beroende av frukt än den på Borneo, och alltså mer känslig för störningar i skogen, och Sumatraorangutangen visar också på ett mer avancerat socialt och kulturellt beteende, med till exempel verktygsanvändning.

Det är avverkningen av regnskogen som är det största hotet mot orangutangen. Dom senaste decennierna har 70 procent av Borneos regnskogar förstörts, och orangutangernas livsrum krymper. Om 40 år kan orangutangen vara borta, säger Linda Engström.

- Det är ju vilda orangutanger man talar om, men man får ju hoppas att förhållandena förändras och att utvecklingen inte sker lika snabbt som den har gjort de senaste åren, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".