Svenska forskare letar efter alternativ till djurförsök (Foto: Prb)

Tester på stamceller - ett bättre sätt än djurförsök

- Man ser att det här är mycket mer relevant än de djurförsök man idag kräver att man ska göra, säger Anders Lindahl som är professor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han forskar på att ersätta djurförsök med tester på stamceller.

Innan ett nytt läkemedel hamnar i hyllan på apoteket eller en ny kemikalie kommer ut på marknaden måste substansen enligt lag testas på djur för att se att den inte är giftig eller orsakar svåra biverkningar.

Samtidigt har den nya Djurskyddsmyndigheten fått i uppdrag att f  örsöka minska antalet djurförsök i Sverige.

En av de saker man vill satsa på är att testa kemikalier

och läkemedel på stamceller - de outvecklade celler som tas från mänskliga embryon som blivit över vid provrörsbefruktningar:

Den svenska professorn Anders Lindahl och hans kolleger tror att när det gäller att kontrollera främmande ämnens giftighet i människor så skulle svaren bli mer relevanta om man bytte ut musen eller råttan mot embryonala stamceller.

De här cellerna kan man få till att utvecklas till i princip vilken celltyp som helst.

Sen kan man se hur exempelvis lever-, hjärt- eller nervceller påverkas när man droppar det främmande ämnet på dem.

Ett sånt så kallat testbatteri av celler håller Anders Lindahl och hans kolleger vid Göteborgs universitet att ta fram.

Och EU:s centrala myndighet för alternativ till djurförsök - ECVAM - har visat stort intresse.

Mycket eftersom ett sånt här celltest skulle skona oerhört många möss, råttor och kaniner när EU:s nya kemikalielagstiftning träder i kraft.

För då ska runt 30 000 kemikaliers giftighet testas - något som enligt EU-kommissionen skulle kräva tiotals miljoner försöksdjur.

Och det skulle man kunna slippa säger Anders Lindahl

- Kan man ta fram snabba cellmetoder för en sådan här testning, så kan man screena över tusentals substanser utan något större problem inom en ganska kort tid, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista