Nobelspekulation

Solceller eller material som bygger ihop sig självt

Idag presenteras Nobelpriset i kemi. Vetenskapsradions Lena Nordlund spekulerar om det kan gå till fattigmanssolceller eller självorganiserande system.

-Det jag trodde mest på grafen, som ligger i gränslandet mellan kemi och fysik, fick pris igår. Det innebär att jag får lyfta fram mina andra kandidater.

Idag kan priset gå till självorganiserande system. Material och strukturer som bygger ihop sig själva. Det är så våra kroppar fungerar. Det här kan bli stort både inom elektronik, materialutveckling och medicin. George Whitesides är ett stort namn inom det här området. Han kan få dela det med en nyare kollega: Samuel Stupp.

Men laserkungen Richard Zare är också ett hett tips, för sitt sätt att med laser se mer exakt vad som händer i kemiska reaktioner på molekylnivå.

Eller så går priset till en av mina gamla favoriter, Harry Gray, som tex forskar om hur elektroner rör sig i proteiner. Men han forskar också om hur proteiner veckar sig. Felveckade proteiner ligger bakom flera allvarliga sjukdomar.

Ett pris jag skulle bli extra glad för är den så kallade fattigmans solcellen. En enkel och billig solcell utvecklad av Michael Grätzel i Schweiz.

Men det jag tror mest på är självorganiserande system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".