Blinda använder synen för att höra bättre

Personer som är blinda har ofta betydligt bättre känsel- och hörselsinnen än personer som kan se .Nu har forskare hittat en möjlig förklaring till hur det här kan komma sig. De använder nämligen hjärnans syncentra för att förfina de andra sinnena.

Det som forskarna undersökt är framför allt vilka delar av hjärnan som aktiveras hos dels blinda och dels seende personer, när det gäller att avgöra varifrån ett ljud kommer eller var på kroppen något känns. Och forskarna konstaterar att hos de blinda testpersonerna, så aktiverades hjärnans syncentra i mycket större utsträckning än hos de seende personerna.

Ett av experimenten gick ut på att deltagarna fick lyssna på stereoljud i hörlurar och försöka avgöra varifrån i "ljudrummet" som ljudet kom. Samtidigt studerades testpersonernas hjärnor med så kallade magnetkameror (fMRI).

Resultatet var tydligt. Hjärnans syncentra aktiverades i princip inte alls hos de seende personerna, men i stor utsträckning hos de blinda. Dessutom kunde forskarna konstatera att ju mer aktivitet de blinda hade i syncentrat under testerna, desto bättre presterade de också.

Forskarna drar slutsatsen att hjärnans syncentra, som är en av de mest kraftfulla delarna av hjärnan, är en otroligt viktig resurs även för blinda. Samma forskare arbetar också på att utveckla en teknik för att ge blinda synförmåga, just genom att omvandla synintryck till ljud.

Referens:
Renier et al. "Preserved Functional Specialization for Spatial Processing in the Middle Occipital Gyrus of the Early Blind", Neuron 68, 138–148, October 7, 2010. Doi: 10.1016/j.neuron.2010.09.021.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".