Nobelprotest mot hårdare visumregler

Storbritanniens framtida forskning hotas av regeringens nya begränsningar av invandring, det varnar åtta nobelpristagare verksamma i landet för i en artikel i tidningen the Times. Två av undertecknarna är de ryskfödda fysikpristagarna Konstantin Novoselov och Andre Geim.

– Istället för att kunna anställa briljanta forskare från Kina eller Indien får man nöja sig med de europeer som finns tillgängliga, man minskar helt enkelt tillgängligheten på talang och begåvning för brittiska forskningsinstitutioner, säger professor Geim.

På hans egen institution finns ryssar, tyskar, britter, kineser och taiwaneser. Andre Geim säger att han märkt att det är svårare för indiska och kinesiska forskare att få visum nu än vad det var för några år sedan.

Den nya konservativa regeringen gick till val på löften om en begränsad utomeuropeisk invandring, och i juni trädde preliminära bestämmelser i kraft. Utvecklingen väcker nu oro både på universiteten och inom industrin.

– I dagens globaliserade värld behöver vi avlägsna alla hinder och gränser mellan länder, det är helt enkelt oundvikligt, säger Andre Geim.