Delfiner övar sex tidigt (Foto: PrB)

Tidigt sexuellt experimenterande bland delfiner

Samspelet mellan flasknosdelfinen och näbbdelfinen utanför Zanzibars kust beror på att unga flasknoshannarna övar sin förförelseförmåga på honor av den mindre arten.
Det visar en avhandling vid Stockholms universitet.

– Om flasknoshannarna inte har tillräckligt hög social status i den egna gruppen så övar de sig på den mindre arten som inte kan sätta sig upp lika mycket, säger avhandlingsförfattaren Eva Stensland på Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Nej, allt som har med delfiner att göra är inte särskilt gulligt. För i sin avhandling har Eva Stensland konstaterat att de båda delfinarterna knappast simmar tillsammans för att öka den sociala mysfaktorn där i havet utanför Zanzibars kust. Vad det handlar om är snarare en form av trevande tonårssex.

Ingen annan förklaring

Kanske hade man kunnat tänka sig att ”samsimmet” förbättrade delfineras jaktmöjligheter. Men så var inte fallet. Tvärtom så jagade de artblandade grupperna faktiskt mindre än de oblandade grupperna.

Och när det gäller en annan tänkbar förklaring - att den större gruppen skulle vara ett bättre skydd mot till exempel hajattacker - är det svårt att se nåt entydigt samband. Att antalet hajattcaker har minskat har faktiskt inte gått att bevisa.

En sak är däremot säker: I de artblandade grupperna ökade kurtiserandet. Men någon romantik i kärlekens tecken är det inte tal om: I grupper om två till tre individer simmar de unga flasknoshannarna sida vid sida och bollar den mindre honan mellan sig.

Det här skulle alltså, enligt Eva Stensland, kunna vara ett resultat av att dom unga hannarna har för låg status inom den egna gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".