Venus passerar snart framför solen (Foto: PrB)

Stor rymdhändelse när Venus passerar framför solen

Om bara drygt en månad, den 8 juni, inträffar en rymdhändelse som man inte sett maken till på 122 år.

Planeten Venus kommer att passera mellan jorden och solen. En händelse vi kan se från jorden, och som kallas venuspassagen.

Venus kommer synas som en liten liten prick mot solens synliga yta, på den nedre delen av solhalvan. Från ungefär klockan sju på morgonen svensk tid till framemot ett på eftermiddagen. Om det blir klart väder och man vill följa Venus med blicken, ska man inte titta rakt in i solen utan filter framför ögonen.

Bra passa på och titta

Om man skulle råka missa Venuspassagen den här gången, kan man vänta i åtta år, för då inträffar ytterligare en passage. Men om man skulle missa den också, ja då kan man känna sig blåst, för nästa gång som vi i Sverige kommer kunna se en sån här passage är först om 235 år.

En Venuspassage har sedan 1600-talet varit en intressant tilldragelse i astronomikretsar, för det har varit en möjlighet att räkna ut den genomsnittliga sträckan från jorden till solen, den sträcka som astronomerna kallar för en astronomisk enhet. Den här uträkningen är tänkt att man ska göra även nu, i juni - även om vi har mycket mer exakta mått idag på en astronomisk enhet.

– I dag har vi ju mycket exakta radarmätningar som vi inte kan komma i närheten av på det här sättet. Men det är en skoj grej att se om man kan slå mätningarna som gjordes för 100 år sedan, säger Ola Karlsson, doktorand i astronomi vid Uppsala Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".