Att vara bra på att svettas gör dig bättre rustad för värmeböljor.

Svettande män bättre rustade för värmeböljor

Att män svettas betydligt mer än kvinnor, det vet vi sen tidigare. Men enligt en ny japansk studie så kräver också män mindre ansträngning och lägre temperaturer för att börja svettas – och detta kan göra att män är bättre rustade för värmeböljor än vad kvinnor är, enligt forskarna.

Svettningen är som bekant till för att kyla ner kroppen när den blir för varm. Och med en kropp som kan sänka sin egen temperatur mer effektivt, så kan man naturligtvis också klara av höga temperaturer på ett bättre sätt, konstaterar forskarna.

Skillnaderna mellan mäns och kvinnors svettförmåga kan ha evelutionära förklaringar, tror forskarna. Kvinnor har nämligen generellt sett mindre vätska i kroppen än män – och det kan ha gjort att kvinnokroppen har lärt sig att snåla mer med sina vätskeresurser, och alltså inte börjar svettas lika lätt.

Männens kroppar har i stället anpassats till att kunna arbeta hårt även under höga temperaturer, något som har förutsatt en mer effektiv svettning, skriver forskarna.

Men i studien konstateras också att svettförmågan inte bara skiljer mellan könen. Den varierar också starkt beroende på i hur bra fysisk form en individ är – regelbunden fysisk träning gör nämligen att kroppen blir bättre på att svettas. Med andra ord: att motionera regelbundet kan vara ett bra sätt att förbereda sig för eventuella värmeböljor.

Referens:
Ichinose-Kuwahara et al. Sex differences in the effects of physical training on sweat gland responses during a graded exercise. Experimental Physiology 95.10, pp 1026-1032. Doi: 10.1113/expphysiol.2010.053710.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".