Veckomagasin 2004-04-30

Stamceller i stället för försöksdjur? Och hur ser Venus ut när hon trippar förbi solen? Hur fräcka får delfiner vara?

En stamcell säger mer än 100 möss

Något som är extra intressant när det gäller alternativa metoder till djurförsök är just nu ett relativt nytt forskningsfält, stamceller. Anders Lindahl vid Göteborgs universitet fösröker ta fram ett testbatteri med stamceller väl lämpade för giftghetstester av nya läkemedel och kemikalier. Medverkar gör också Christer Martin, försöksdjursansvarig på Astra Zeneca, han tror att djurförsöken kommer att öka i framtiden - trots att trenden varit nedåtgående de senaste åren.

Venus den ljusstarka blir en svart prick

Om bara drygt en månad, den 8 juni, inträffar en rymdhändelse som man inte sett maken till på 122 år. Planeten Venus kommer att passera mellan jorden och solen. En händelse vi kan se från jorden, och som kallas venuspassagen. Vi diskuterar varför den har varit och fortfarande är viktig.

Webbtips: http://www.astro.uu.se/venus/index.html

Turister och honor hetsar delfiner

Delfinerna flyr fältet när turisterna kommer för nära. Det visar en avhandling vid Stockholms universitet av Eva Stensland. dessutom beskriver hon samspelet mellan flasknosdelfinen och näbbdelfinen utanför Zanzibars kust där unga flasknoshannarna övar sin förförelseförmåga på honor av den mindre arten. 

Nyheter i veckan

Förmänniskan Homo Erectus kan ha varit den som först lärde sig kontrollera elden.  Vid Jordanflodens strand i Israel har arkeologer gjort brandfynd som är 790 000 år gamla. Det äldsta brandfyndet i Europa är bara 500 000 år.

Man har hittat rester av bränt trä och flinta, som inte verkar komma från nån skogsbrand - det verkar istället vara rester av en eld, som någon medvetet gjort upp.

Orangutangen, vår nära släkting som hör till människoaporna, är inte ett och samma djur, utan två skilda arter... har man kommit fram till med hjälp av genetiska analyser. Och det här gör att man måste tänka om när det gäller bevarandet av det här starkt utrotningshotade djuret. Orangutangen finns bara på Sumatra och Borneo i Sydostasien, och dom senaste prognoserna säger att djuret bara kommer finnas kvar i 40 år till.

Uganda är ett land som har varit svårt märkt av sjukdomen aids, men nu visar statistiken att antalet smittade har minskat kraftigt - med 70 procent sen början av 90-talet. Och i dag är 5 procent av landets vuxna befolkning smittad. Enligt brittiska forskare så är förklaringen till den här framgången att färre människor har tillfälliga sexuella förbindelser och att fler använder kondom. Ett resultat bland annat av kraftfulla informationskampanjer.

Och så har vi också i veckan kunna berätta om några av dom egenheter som Albert Einstein la sig till med under sina sista år. Det berättas om dom i en nyfunnen dagbok av han käresta Johanna Fantova. Einstein brukade till exempel berätta dåliga vitsar för sin papegoja, nåt som började när gojan verkade deprimerad, och Einstein skulle försöka liva upp den. Han brukade också låtsa vara sjuk när det kom besökare, bara för att slippa träffa dom och prata.