Veckomagasin 2004-05-02

Stamceller kan ersätta försöksdjur - men inte alltid.  Och unga delfinhannar i grupp bör man passa sig för om man är en liten delfinhona. Och varför behövs ett stort nytt teleskop i Sydafrika?

En stamcell säger mer än 100 möss

Något som är extra intressant när det gäller alternativa metoder till djurförsök är just nu ett relativt nytt forskningsfält, stamceller. Anders Lindahl vid Göteborgs universitet fösröker ta fram ett testbatteri med stamceller väl lämpade för giftghetstester av nya läkemedel och kemikalier. Medverkar gör också Christer Martin, försöksdjursansvarig på Astra Zeneca, han tror att djurförsöken kommer att öka i framtiden - trots att trenden varit nedåtgående de senaste åren.

Venus den ljusstarka blir en svart prick

Om bara drygt en månad, den 8 juni, inträffar en rymdhändelse som man inte sett maken till på 122 år. Planeten Venus kommer att passera mellan jorden och solen. En händelse vi kan se från jorden, och som kallas venuspassagen. Vi diskuterar varför den har varit och fortfarande är viktig.

http://www.astro.uu.se/venus/index.html

Turister och honor hetsar delfiner

Delfinerna flyr fältet när turisterna kommer för nära. Det visar en avhandling vid Stockholms universitet av Eva Stensland. dessutom beskriver hon samspelet mellan flasknosdelfinen och näbbdelfinen utanför Zanzibars kust där unga flasknoshannarna övar sin förförelseförmåga på honor av den mindre arten.

Nyheter i veckan

Förmänniskan Homo Erectus kan ha varit den som först lärde sig kontrollera elden. Vid jordanflodens strand i Israel har arkeologer gjort brandfynd som är 790 000 år gamla. Det äldsta brandfyndet i Europa är bara 500 000 år. 

Orangutangen, vår nära släkting som hör till människoaporna, är inte ett och samma djur, utan två skilda arter... har man kommit fram till med hjälp av genetiska analyser. Och det här gör att man måste tänka om när det gäller bevarandet av det här starkt utrotningshotade djuret. Orangutangen finns bara på Sumatra och Borneo i Sydostasien, och dom senaste prognoserna säger att djuret bara kommer finnas kvar i 40 år till.

Uganda är ett land som har varit svårt märkt av sjukdomen aids, men nu visar statistiken att antalet smittade har minskat kraftigt - med 70 procent sen början av 90-talet. Och i dag är 5 procent av landets vuxna befolkning smittad. Enligt brittiska forskare så är förklaringen till den här framgången att färre människor har tillfälliga sexuella förbindelser och att fler använder kondom. Ett resultat bland annat av kraftfulla informationskampanjer.

Och så har vi också i veckan kunna berätta om några av dom egenheter som Albert Einstein la sig till med under sina sista år. Det berättas om dom i en nyfunnen dagbok av han käresta Johanna Fantova.

Einstein brukade till exempel berätta dåliga vitsar för sin papegoja, nåt som började när gojan verkade deprimerad, och Einstein skulle försöka liva upp den. Han brukade också låtsa vara sjuk när det kom besökare, bara för att slippa träffa dom och prata. Däremot var han samvetsgrann när det gällde att svara på brev, även om dom kom från, som han själv uttryckte det, ”alla galningar på jordklotet”.

Jätteteleskop i Sydafrika

Just nu pågår bygget av Southern African Large Telescope SALT i Sydafrika. Ett jätteteleskop som när det blir färdigt till årskiftet kommer att vara ett av de största på jorden. Vi har träffat David Buckley i Kapstaden, en av forskarna bakom projektet.

Veckan webbplats

”The international shark attack file”. En hemsida där all information kring hajattacker som sker i världen presenteras; var när, vilken typ av haj det handlar om och hur allvarliga skadorna blivit. Hemsidan, som bland annat sköts av naturhistiska museet i Florida, USA, styrker klyschan att man kanske bör vara mer rädd för blixtnedlag och fallande kokosnötter än för att bli anfallen av en haj.
Adressen: www.flmnh.ufl.edu/fish/Sharks/ISAF/ISAF.htm

Lyssnarfrågan

Hur kan fåglar i flock röra sig till synes precis samtidigt? undrar Dag Secher i Stockholm. Det gör de inte, men de har så korta reaktionstider att det ser ut så, svarar Sverre Sjölander, professor i zoologi vid Linköpings Universitet.

Linux

I Tyskland har öppen, fri programvara blivit mer och mer använd bland offentliga myndigheter. Förra året beslutade staden München att alla datasystemen skulle byggas med operativsystemet Linux, berättar Bernhard Reiter, engagerad i Free Software Foundation Europe.
Statskontoret betonar betydelsen av öppen program som alternativ för svenska myndigheter, enligt Irene Andersson på Statskontoret.

Vinnande vetande

Förra veckans svar: Marcello Malpighi. Veckans vinnare: Ingegärd Carlsson i Nybro. Veckans fråga: Sedan att elda på Valborg kom först till östra Sverige, men varifrån? Och vem var Valborg?

Krönika

Krönikan denna vecka handlar om djurförsök och om vikten att vi debatterar de frågorna så vi inte avtrubbas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista