Mycket att stå i för Jan Björklund. Här på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg.

Stor portfölj för nye forskningsministern

Nu har den nya regeringen presenterats och ny på plats som forskningsminister är Jan Björklund. Samtidigt ska han hinna med att vara både utbildningsminister och vice statsminister, och det är något som väcker reaktioner på flera håll.

– Det kan ju bli rätt mycket att hålla reda på och då finns det en risk att forskning och högre utbildning kommer i skymundan, säger Klas-Herman Lundgren, tidigare ordförande för Sveriges förenade studentkårer .

Han och flera andra har sina tveksamheter kring den nya forskningsministern. Framför allt handlar det om att ministerposten som hade ansvar för forskning och högre utbildning nu bakats ihop med posten som utbildningsminister. Det finns alltså ingen enskild högskole- och forskningsminister längre, men desto mer att göra för Jan Björklund.

Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet håller med om att Björklund kommer få händerna fulla. Han pekar också på ett annat orosmoment. Björklund är i grund och botten utbildningsminister, och det är något som kan gör att andra frågor kanske får stryka på foten eller hamna i skymundan.

– Han är ju också skolminister med särskilt intresse för skolfrågor och har inte någon närmare erfarenhet från universitet och högskolor, säger Kåre Bremer.

Men en förhoppning är att Björklunds uppdrag som vice statsminister kommer vara till nytta för forskningspolitiken säger Kåre Bremer, eftersom han som ett tungt namn kanske kan påverka regeringsbeslut i större utsträckning när det kommer till exempelvis finansiering av forskning och liknande.

– Det man kan hoppas är att Jan Björklund med sin tyngd ska kunna påverka finansministern och statsministerna. De är väldigt betydelsefulla när det kommer till de här frågorna också, säger Kåre Bremer.

Jan Björklund själv har inte haft tid att ge någon kommentar till vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".