Mycket att stå i för Jan Björklund. Här på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg.

Många ansvarsområden för nye forskningsministern

Den nya regeringen innehåller ingen minister med ansvar för enbart forsknings- och högskolefrågor, den post Tobias Krantz hade i förra regeringen. Istället ska Jan Björklund, som i egenskap av utbildningminister också har ansvar för grundskola och gymnasieskola, ta in de här frågorna under sitt paraply.

I en kort intervju på telefon med Jan Björklund nu på förmiddagen undrade Vetenskapsradions Camilla Widebeck: Varför har vi inte någon minister med specifikt ansvar för högskole- och forskningsfrågor längre?

– Jag tror det här är en bra lösning. Nu lyfts högskole- och forskningsfrågorna in i regeringens inre kabinett och jag tror att de kommer att bli tyngre i regeringen. Jag tror också att det är bra att ta ett samlat grepp om grundskola, gymnasium och högskola, svarade Jan Björklund.

Men hur ska du hinna?

– Hinna kommer jag att göra. Jag kommer att lägga stor prioritet på högskola och forskning. Det här är strategiska frågor för Sverige, säger Jan Björklund och fortsätter:

– De kommande månaderna kommer jag att lägga stor tid på att åka runt till lärosäten och också andra aktörer inom forskningssektorn, och lägga örat till marken och verkligen lyssna in hur man upplever högskolepolitiken och forskningspolitiken. Så småningom ska jag naturligtvis ge programförklaringar och säga om vi på något vis behöver justera kursen.

Har du någon hjärtefråga som forskningsminister?

– Flera stycken! Jag tycker att när vi nu fokuserar på ett antal områden där Sverige är världsledande tycker jag det är helt rätt. Men jag tycker också det är viktigt att vi inte försummar humaniora. Det räcker inte att framtidens människor kan zappa och surfa och messa och googla, utan vi måste också kunna ha kulturella förankringar, så jag vill också lyfta fram humaniora, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".