Fiskar som dött till följd av slammet som läckt ut. Foto: Bela Szandelszky/AP Photo

På plats vid giftkatastrofen

Vetenskapsradions reporter Pelle Zettersten rapporterar direkt från Ungern där giftigt slam som läckt från en damm vid en aluminiumfabrik har dränkt byar och slagit ut livet i en biflod till Donau.

Fem personer har bekräftats döda och ytterligare tre är saknade, till följd av giftkatastrofen i Ungern. Totalt har 150 personer vårdats på sjukhus.

Myndigheterna karakteriserar nu katastrofen som lokal, och säger sig nu ha minskat pH i det frätande slammet på marken från 13 till 9 med hjälp av gips och syra, berättar Vetenskapsradions reporter Pelle Zettersten, på plats i Ungern.

Slammet är väldigt basiskt, alltså har högt pH, och därför är frätande. Att det innnehåller metaller är klart - till exempel järn som gör det rött. Men precis vilka metaller, och i vilka halter, är inte känt. Enligt Greenpeace finns det mycket kvicksilver, arsenik och krom i slammet. Myndigheterna har inte presenterat mätningar av innehållet.

Dan Berggren Kleja, miljökemist på statens geotekniska institut, som Vetenskapsradion talade med tidigare på dagen, sa då att det basiska slammet kommer att neutraliseras av marken. Vad metaller i slammet kan ställa till med beror på halterna - och där är uppgifterna alltså än så länge knapphändiga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".