Om glassen gör dig fet eller inte kan ha med en mängd olika gener att göra. Forskarna är "tjockgenerna" på spåren. Foto: Karin Gyllenklev.

Många nya "tjockgener" funna i vårt DNA

Att vissa blir tjocka medan andra förblir smala beror delvis på vilka gener vi föds med. Men var exakt i vårt DNA sitter "tjockgenerna"? Nu har ett forskarlag med bland annat svenskar i ledningen kommit en bit på vägen och pekat ut 30-talet specifika ställen i vårt DNA med koppling till fetma. Fynden kan leda till att vi får bättre läkemedel mot övervikt, tror forskarna.

Studien av fetmagener är stor. Den involverar närmare 400 forskare och en kvarts miljon undersökta personer.

Det internationella forskarlaget koordineras av forskare från bland annat Karolinska Institutet. Gruppen har hittills lyckats peka ut 32 olika ställen, genregioner, i vår gigantiska arvsmassa som med stor sannolikhet har koppling till fetma.

Det kan handla om att man på ett sådant ställe i sitt DNA har en genvariant som påverkar aptiten eller tarmarnas funktioner, till exempel.

Många upptäckter kvarstår innan man förstår hela genetiken bakom övervikt, poängterar forskarna.

– Men framöver kan den här kunskapen bidra till att vi får bättre mediciner mot fetma, säger forskningsledaren Erik Ingelsson, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska Institutet i Solna.

Med ännu mer kunskap i framtiden kan det också bli så, säger Ingelsson, att man kan scanna en persons fetmapåverkande gener - och utifrån det ge skräddarsydda råd om mat och beteende.

– Det tror jag, absolut. Vi är inte alls där än, utan det kommer säkerligen ganska många år innan vi är vid den situationen. Men vi kommer att komma dit i framtiden, säger Erik Ingelsson.

Referens:
Speliotes EK, Willer CJ, Berndt SI, Ingelsson E, Loos RJF med flera. "Association analyses of 249,796 individuals reveal eighteen new loci associated with body mass index". Nature Genetics, 10 October 2010. Doi: 10.1038/ng.686.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".