1 av 3
Brandman och polis vid den förstörda gruvdammen vid Kolantar i Ungern. Foto: Pelle Zettersten/SR
2 av 3
Kontaminerad jordbruksmark mellan Kolontar och Vescser i Ungern, foto: Pelle Zettersten/SR.
3 av 3
Illes Zoltán, miljödepartementet i Ungern. Foto: Pelle Zettersten/SR.

Glidande mur orsakade dammkollaps

Myndigheterna i Ungern är nu ganska säkra på vad som orsakade det stora dammläckaget för en vecka sen. Muren till den stora gruvdammen började helt enkelt glida på det leriga underlaget, och katastrofen var ett faktum. Det säger Illes Zoltán som är statssekreterare på Ungerns miljödepartement.

Illes Zoltán, statssekreterare på Ungerns miljödepartement, står och pekar mot den del av muren som bröts sönder förra måndagen. Han säger att det stora trycket på insidan av den 25 meter höga och 20 meter breda väggen gjorde att hela skapelsen började glida och på så sätt bröts isär. Muren är nämligen byggd direkt på det leriga underlaget och inte förankrad i något berg.

Vätska från det giftiga slammet har sipprat ner till grunden av muren och underminerat den. Muren glider fortfarande, därför är det bara en tidsfråga innan den kollapsar helt. Förhoppningen är att man innan dess har hunnit bygga klart den skyddsbarriär som uppförs lite över en kilometer ifrån dammen.

Det allra värsta tänkbara scenariot är att dammen brevid också kollapsar. Då har man en ännu värre situation med läckage av ungefär två och en halv miljoner kubikmeter slam som läcker ut, alltså mer än tre gånger så mycket som sköljde ut över landskapet för en vecka sen.

Skyddsbarriären som byggs just nu blir 600 meter lång, fem meter hög och 30 meter bred. Den kommer skydda delar av samhället Kolontar när muren brister men inte hela bygden. Flera hus och en hel del mark kommer offras för att slammet inte ska översvämma ännu större områden, det säger Töttös Györggi som jobbar i katastrofteamet.

Idag planerar regeringen i Ungern att ta beslut om aluminiumfabriken ska få fortsätta sin verksamhet överhuvudtaget. Vi har sökt men tyvärr inte fått någon kontakt med någon företagsrepresentant, men den fackliga organisationen för aluminiumarbetare försvarar företaget och säger att totalt sätt handlar det om 3000 arbetstillfällen som går förlorade om fabriken får stänga.

Statssekreteraren på miljödepartementet lägger all skuld på bolaget och säger att lagen är utformad så att de ska kontrollera sin egen verksamhet, något han nu vill ha en ändring på.

– Vi måste ändra reglerna, situationen vi hamnat i visar att det här inte fungerar, säger Illes Zoltán på miljödepartementet i Ungern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".