En tand från en mosasaurie, som levde i Skåne. (Foto:PrB)

Ett forntida skånskt vattenrovdjur - Mosasaurien

Femton meter lång, som en blandning mellan en ödla och krokodil - fast med fenor istället för ben. Så såg de ut mosasaurierna, havets motsvarighet till Tyrannosaurus.

Och just i Skåne fanns det mängder av de här djuren.

För åttio miljoner år sedan, under kritatiden, var större delen av Skåne täckt av hav, ett grunt djurrikt hav, idealiskt för de här jättereptilerna som slukade allt från musslor och bläckfiskar till stora hajar och svanhalsödlor.

En av arterna, den största, har till och med fått namn efter Ivön - Hainosaurus Ivoensis.

Paleontologen Johan Lindgren har länge forskat kring mosasaurier, och han har i många år letat fossil i trakterna av Ivösjön i nordöstra Skåne. Där har han hittat hundratals tänder, svanskotor och käkbitar och med dessa har han identifierat åtta Mosasaurie-arter. Tidigare i år blev han doktor i ämnet och säger att han inte skulle ha velat doppa tårna i Ivösjön när det begav sig.

- Det var nog inte helt hälsosamt att ta en simtur här, med tanke på att förutom de här mosasaurierna, fanns det svanhalsödlor och hajar, säkert ett fyrtiotal olika hajar och det är samma mängd som vi idag har mellan Tasmanien och Australien, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista