Billigare och bättre solceller med hjälp av ny nanoteknik

I framtiden ska man kunna utveckla en ny och billigare variant av solceller, med hjälp av en ny slags nanoteknik, utvecklad av en svensk forskare i Lund.

De senaste 50 åren har utvecklingen av finelektroniken tagit ordentlig fart.

Sedan 60-talet har man nått allt mindre storlekar inom elektroniken, och utvecklingen har gått så snabbt att det som för bara nåt årtionde sen betraktades som högteknologi i dag framstår som nästan förteknologisk kuriosa.

Idag handlar det inte om millimetrar, eller ens mikrometrar - strukturerna är så små att det rör sig om nanometrar, alltså miljondels millimetrar.

Det här har Lars Samuelsson, som är professor i fasta tillståndets fysik vid Lunds Universitet arbetat med, och han har varit med att utveckla en metod där man med hjälp av guldpartiklar odlar fram något som han kallar för ett nanoträd.

Genom att utgå ifrån en extremt liten guldpartikel växer nanostrukturer fram och styrs och ansas med hjälp av andra guldpartiklar. Något som Lars Samuelson jämför vid att odla det japanska trädet - ett bonsai-träd.

Och det här skiljer sig från den traditionella mikroelektroniken, där komponenterna mejslas ut ur en bit kisel. Men här byggs kretsen upp atom för atom.

Men bortsett från att tekniken eggar fantasin - vad har den för egentliga fördelar?

- De här träden skulle kunna bli helt ideala solcells-system, och det gör att vi i våra visioner hoppas på till och med ännu bättre och idag allt för dyra solcellerna, säger Lars Samuelson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista