Chen Zhu intervjuas av Annika Östman. Foto: SR

Forskning i fokus i Kina

I Kina storsatsar man på forskning, och det handlar om extremt stora belopp. Kinas forskare publicerar näst flest vetenskapliga artiklar i världen, men det finns kvalitetsproblem, säger Kinas forskningsminister Chen Zhu på besök i Sverige.

– Vi borde ha mer tillit till utvecklingen av forskning och teknik, konstaterar 57-årige Chen Zhu.

Han är professor i blodsjukdomar, inte medlem i kommunistpartiet men sen tre år tillbaka folkhälsominister i Kina.

När han berättar hur mycket som nu satsas på forskning i Kina kan man lätt bli vimmelkantig. Förra året satsade Kina 500 miljarder kronor, vilket motsvarar 1,7 procent av BNP. I Sverige har regeringen tidigare satsat 0.92 procent av bruttonationalprodukten enligt Statistiska centralbyrån. 

Folkhälsominister Chen konstaterar att Kina därmed har seglat upp på andra plats, efter USA, i att producera flest vetenskapliga artiklar i världen. Men samtidigt manar professor Chen till eftertanke eftersom Kina bara ligger på 13:e plats när andra forskare hänvisar till kinesisk forskning, något som alltså avslöjar själva kvalitén.

Han menar att orsaken till kvalitetsproblemen bland annat beror på en mångtusenårig tradition hos intellektuella i Kina att följa i sin lärares och mentors fotspår. Det gör att unga forskare inte vågar ifrågasätta lika mycket som i väst.

– Nu måste vi uppmuntra våra unga forskare att inte bara lära sej samarbeta med sina kollegor, utan också blir mer självständiga konstaterar Kinas folkhälsominister Chen Zhu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".