1 av 3
Christer Betsholtz i ett av laboratorierna på Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet. Foto: Peter Alestig/SR.
2 av 3
Blodkärl i hjärnan. Pericyterna är de röda eller gula markeringarna, som ligger utanpå det grönmarkerade så kallade endotelcellsröret. Foto: Karolinska Institutet.
3 av 3
Här syns enbart pericyterna - själva blodkärlen syns inte. Pericyten har en cellkropp och 2-3 armar som sträcker sig utefter kärlet.

Svensk upptäckt kan ge mer effektiva läkemedel

Svenska forskare kan ha gjort en avgörande upptäckt för att kunna utveckla mediciner mot alzheimers, parkinson och andra så kallade neurodegenerativa sjukdomar. Upptäckten, som presenteras i tidskriften Nature i dag, har redan väckt stort intresse hos läkemedelsbranschen.

Det som de svenska forskarna presenterar är en möjlig teknik för att få läkemedel att passera in i hjärnan – det har nämligen varit något av ett gissel för dem som håller på att utveckla mediciner mot exempelvis alzheimers eller parkinson.

Det som sätter stopp är den så kallade blodhjärnbarriären, som skyddar hjärnan från ämnen som den skulle kunna ta skada av genom att välja ut precis vad som ska transporteras från blodet in till nervcellerna. Därför hindras också läkemedlen från att ta sig in i hjärnan.

Tänk dig ett vattenledningsrör som har mängder av hål i sig, och sprickor i fogarna där vattnet kan läcka ut. Ungefär så ser ett normalt blodkärl ut – och genom hålen och sprickorna sipprar så kallade blodplasmasubstanser ut ur blodkärlen, för att göra nytta i vävnaden runt omkring. Detta är också den väg som mediciner oftast tar ut i kroppen.

Men så här ser det inte alls ut i hjärnan. Där skulle nämligen samma blodplasmasubstanser ta död på nervcellerna, om de läckte ut i för stor mängd. Därför är hjärnans blodkärl i princip helt helt täta – och det är detta som kallas för blodhjärnbarriären.

Problemet är alltså att blodhjärnbarriären inte bara stoppar de skadliga substanserna, utan också hindrar läkemedel från att komma in i hjärnan. Detta har – hittills – varit ett stort hinder för utvecklingen av mediciner mot neurodegenerativa sjukdomar.

Men nu har svenska forskare alltså hittat ett möjligt sätt att komma förbi det här problemet. Nyckeln verkar ligga i dom så kallade pericyterna, små små relativt outforskade muskelceller som sitter på utsidan av blodkärlen.

– Den väg som vi har studerat och som regleras av pericyterna, är väldigt oselektiv. Den verkar kunna transportera alla typer av substanser -- eller i alla falla alla typer av substanser som vi har testat. Om vi skulle kunna reglera den vägen, så skulle vi potentiellt ha ett sätt att kunna öppna och stänga blodhjärnbarriären för passage av läkemedel, berättar Christer Betsholtz, professor i blodkärlsbiologi vid Karolinska Institutet i Solna.

Nu ska det påpekas att det är en musstudie som forskarna vid Karolinska Institutet har genomfört. Det är med andra ord lång tid och mycket forskning kvar innan detta kan tänkas användas på människor.

Men professor Christer Betsholtz kallar ändå upptäckten för ett genombrott – och han berättar också att flera läkemedelsföretag redan har hört av sig, eftersom de är intresserade att använda den här tekniken för att testa läkemedel som de håller på att utveckla.

– Vi har redan kontakt med läkemedelsindustri som nu vill testa sina speciella substanser i våra modeller för att se om de kan få sina läkemedel att passera in i hjärnan och ha effekter där, säger Christer Betsholtz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".