Erik Prisell, vid försvarets materielverk, håller i en bränslecell som omvandlar energin i metanol till electricitet Foto: Johan Bergendorff/SR

Bränsleceller ska göra soldaters packning lättare

För svenska soldater på uppdrag utomlands kan bränsleceller bli en lösning när packningen riskerar att bli alltför tung. Bränsleceller fungerar som batterier som kan tankas med till exempel vätgas. Inom försvaret utreds just nu hur man kan dra nytta av sådan teknik.

En svensk soldat på uppdrag i Afghanistan ska kunna klara sig två till tre dygn borta från lägret. Då är han eller hon ofta beroende av elektricitet för att datorer ska fungera eller gps och kommunikationsutrustning. Även vissa sikten till vapen är beroende av el och mörkerseenden.

Problemet är att dagens batterier väger en hel del och soldaterna har redan mycket att bära på, säger Eric Prisell vid försvarets materielverk, som är teknisk samordningsansvarig för försvarets bränslecellsprojekt.

– Ja det är många kilo, en soldat idag i internationella insatser kan bära upp till 40-45 kilo och ska man lägga på ytterligare ett par kilo batterier, så orkar man inte med det, säger Eric Prisell.

Men genom att använda bränsleceller istället för batterier skulle man kunna lätta på den vikten med flera kilo, säger Erik Prisell.

Man kan likna bränslecellen vid ett batteri som kan "tankas" med ett bränsle. Bränslets kemiska energi omvandlas till elektricitet. Oftast använder man sig av vätgas men även andra bränslen som metanol fungerar bra.

-- Principen är mycket enkel. Vätgas och syrgas reagerar och bildar vatten, el och värme, säger Erik Prisell.

Bränsleceller uppfanns redan på 1800-talet och har använts i flera olika sammanhang. Bland annat som elkälla vid NASA:s månfärder och för att driva bussar. Men trots det har inte bränsleceller blivit speciellt populärt.

Först nu på senare tid har intresset ökat och kanske är det just inom det militära som bränslecellerna kan göra sig ett ett namn, säger Erik Prisell

– Det kanske är så att bränsleceller har sina nischer, bland annat inom det militära och kanske speciellt som batteriersättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".