Knölvalars rörelsemönster i världshaven visar sig vara mindre strikta än vad man tidigare trott. Foto: Wikimedia commons

Knölval byter hav och slår världsrekord i migration

En ensam knölval har slagit världsrekord i migration. Inget däggdjur i världen har tidigare dokumenterats röra sig så långt som 1000 mil.

Forskarna tog bild av och ett hudprov från knölvalens fena utanför Brasiliens kust och två år senare dök samma knölvalshona upp utanför Madagaskar.

Vanligtvis migrerar valar från tropikerna till nord och sydpolen. Den här knölvalen har bytt hav från Atlanten till Indiska oceanen, vilket är mycket ovanligt och dessutom trodde forskarna att det var hanarna som tenderade att migrera längst, men det är alltså en hona som nu har det officiella rekordet.

Forskarna menar att huvudbudskapet med upptäckten är att valarnas rörelsemönster inte är lika ordnat och lättbegripligt som forskare tidigare gärna velat tro, enligt tidskriften Natures nyhetssajt.

Referens:
Stevick, P. T. et al. Biology Letters. DOI: 10.1098/rsbl.2010.0717

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".