300 miljoner i budgeten går till forskning som regeringen betraktar som särskilt strategiskt viktig. (Foto: Scanpix)

Fortsatt satsning på regeringsvald forskning

I budgeten som kom igår fortsätter regeringen sin satsning på vad man kallar strategiskt viktiga forskningsområden. Bland vinnarna finns projekt om molekylär bioteknik och energiforskning.

Medicin, teknik och klimat är de områden som regeringen pekat ut som särskilt strategiskt viktiga, och nu fortsätter att öronmärka pengar till. Satsningen har kritiserats för att regeringen själv detaljstyr vilken forskning pengarna ska gå till och vid vilket lärosäte.

Nästa år omfattar satsningen 300 miljoner kronor, ojämnt fördelade mellan områden och högskolor.

En verklig vinnare är ett samarbetsprojekt mellan högskolor i Stockholm och Uppsala kring molekylär bioteknik. Det här är forskning som syftar till att förstå vad som händer inne i cellerna vid sjukdom med hjälp av nya avancerade instrument.

Pengarna kommer till nytta i kampen mot bland annat cancer och diabetes berättar professor Juha Kere vid Karolinska Institutet:

– Vi kan förstå sjukdomsmekanismer mycket bättre med dessa nya teknologier som vi kan använda med de här pengarna – det vill säga storskalig DNA-sekvensering som används för att förstå hur gen erna fungerar i celler.

Det här forskningssamarbetet får nästan dubbelt så mycket strategiska pengar 2011 som det fått i år: En ökning från 50 miljoner till 88 miljoner.

Energiforskning är ett annat vinnarområde som fördubblar sin pengapott. Här går pengar till bland annat Chalmers i Göteborg och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Sammanlagt får projekt som regeringen valt inom energiområdet över 100 miljoner under nästa år.

Vad gäller hur anslag till högskoleutbildningar ska fördelas ska en ny princip börja användas under de kommande åren.

Utbildningarna ska utvärderas av högskoleverket, och de som håller bäst kvalité ska också få mer pengar.

Utvärderingsarbetet ska dra igång i början av nästa år, och resultatet av utvärderingarna ska slå igenom i budgeten 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".